corona-collectief.nl is gestart!

Van 100 naar 0 in 3 dagen. Tussen vrijdag de 13e maart en maandag 16 maart 2020 ging mijn eigen bedrijf van 100 naar 0.


Ik was druk met leuke opdracht, er zat een aanvullende opdracht voor langere tijd in de pijplijn, kortom het voorjaar zag er positief uit. En toen werd op zondag bekend gemaakt dat naast het thuiswerkadvies, een groot deel van het land 'op slot' werd gezet. Op maandagmiddag zag het er helemaal anders uit. Omzet stopt, geen opdrachten in het vooruitzicht, alles voorlopig op de lange baan.


Frustratie, woede, ongeloof en toch ook begrip zijn zo een paar emoties die naar voren kwamen. Vorig jaar gestart als zzp-er, dat startjaar mooi break-even afgesloten, maar nog te kort om een grote buffer op te bouwen om even een maand of drie alle vaste kosten en levensonderhoud op te vangen.


Goede vriend en collega ondernemer Lucien zit in hetzelfde schuitje, vanuit huis via FaceTime en whatsapp, hebben onze verbazing omgezet in creativiteit en energie.


Hoe kunnen we als ondernemers elkaar helpen was de vraag, door te doen wat we vaker doen was al snel het antwoord:


Crisis versterkt de samenleving, dus we gaan verbinden, want samen staan we sterk.


Ondanks de enorme terugval in opdrachten voor tijdelijke krachten en dus ook zzp-ers, moet er ook ruimte zijn om elkaar te helpen en beter uit te crisis te komen. Binnen enkele dagen waren ruim 27.000 studenten met elkaar verbonden om de zwakkere in de samenleving een helpende hand te bieden. Een petitie voor om de zzp-er ook in de ondersteuningsmaatregelen van de overheid mee te nemen werd in enkele dagen meer dan 177.000 keer ondertekend.


Vanuit die gedachte kunnen wij dat ook denken we. Laten we zzp-ers en kleine ondernemingen verbinden en kijken hoe we elkaar kunnen helpen. Hoe precies? Dat weten wij ook nog niet, maar laten we elkaar eerst verbinden! Dus meld je aan in ons collectief en geef aan in de community waarmee jij kunt helpen en waar je hulp bij nodig hebt, dan vinden we elkaar vast!


Floris Boer

47 keer bekeken

Recente blogposts

Alles weergeven

Steunmaatregelen ZZP

Dinsdag 17 maart maakte het kabinet een groot pakket van steunmaatregelen bekend om de economische gevolgen voor ondernemers. Via mijn boekhouder, ook een zzp-er kreeg ik een uitgebreid overzicht van

Samen staan we sterk www.corona-collectief.nl